Grappaa nollameridiaanilla

11 07 2013

Skotlannissa paistaa aurinko täydeltä terältä. Invernessissä, Caledonian kanavan itäpäässä on ollut pari päivää hellettä. Samainen korkeapainerintama, joka antoi Katariinalle mallikkaan Pohjanmeren ylityksen, jatkuu edelleen.

Lähdimme sunnuntaiaamuna kello neljä Farsundista tyynelle merelle. Koneella ajettiin viriävässä lounaisessa puolille päivin ja sitten tuuli kääntyi ennustusten mukaisesti pohjoisluoteeseen. Purjeet pullolleen. Purjehdimme reippaassa tuulessa seitsemää solmua aina seuraavaan aamuun saakka jolloin tuuli tyyntyi. Aamupäivä koneella tyynessä ja puolilta päivin tuuli viriää taas, tällä kertaa etelälounaasta. Purjeet auki, koneessa pienet kierrokset jatkamme edelleen kohti Peterheadia.

Maanantaina  iltapäivällä hieman ennen nolla-pituuspiirin ylitystä delfiinit tulevat veneen ympärille toivottamaan Katariinan  tervetulleeksi läntiselle pallonpuoliskolle. Linjan ylityksen kunniaksi tunnetusti tiukka kippari tarjoaa Esan tumasta grappapullosta pikarilliset.

Kahden tunnin vahtivuorot pyörivät koko matkan. Pitkän matkan purjehdushan on merellä vahtivuorossa purjehtimista ja vapaavahdissa lähinnä nukkumista. Sinikka hoitaa omien  vahtivuorojensa lisäksi myös ruoan laiton. … ja kippari tiskaa.

Pohjanmerellä, varsinkin tällä reitillä, on kymmeniä öljynporauslauttoja. Tiistaina aamuyöstä, sakeassa sumussa ajamme läheltä tutkassa näkyvää lauttaa. Kuuluu aavemaista sumusireenin ujellusta ja kuin elokuvissa sumu pikkuhiljaa ohenee. Sumun seasta puolentoista mailin päästä työntyy esiin valtana kolmen lautan rypäs. Alla kuvasssa näkyvä lautta on tähän verrattuna vain öljynporauslautan poikanen.

Pari vuorokautta merellä ja saamme taas parin tunnin hyvän purjetuulen. Aamuvahdin aikaan päätämme jatkaa suoraan Invernessiin. Moottoroimme tyynellä Moray Fightillä keskiviikkopäivän. Maisemat ovat jylhiä, mutta yllättävän vehreitä. Lahden etelärannalla on useita pikkukaupunkeja, joissa talot ovat Skotlannin harmaita, mutta idyllisen näköisiä. Eivät siis skottiruutuisia.

Invernessissä emme jää uuteen marinaan kaupungin ulkopuolelle, vaan päätämme ajaa perillä Clacnaharryn sulun kautta kanavaan Seaport-marinaan. Ilma on helteinen, tätä ei olisi kyllä odottanut sateisen sumuisen maineen Skotlannista.

Caledonian kanavassa on 29 sulkua ja yhteensä 60 mailia pitkä. Se muodostuu kahdesta isota järvestä Loch Nessistä ja Loch Lochy ja niiden välissä olevasta Loch Oichista sekä näitä yhdistävistä sulkukanavista. Tulemme viettämään kanavalla muutaman päivän ja pysähdymme Skotlannin länsirannalla Obanissa, josta Esa lähtee Edinburgin kautta Suomeen.

Pohjanmeren ylitys sujui ansiokkaan miehistön kanssa loistavasti. Sääikkuna pysyi auki ennustetulla tavalla ja saimme välillä riemullista purjehdusta ja välillä matkapurjehduksen arkea: koneella etenemistä.

_____

Katariina on tällä hetkellä Caledonian kanavan puolessa välissä Port Augustuksessa. Päivityksiä luvassa, kunhan nettiyhteydet toimivat. Täällä päässä niistä ei oteta ressiä.

IMG_0366

Katariinan reitti Pohjanmerellä

IMG_0048

Öljynporauslautan poikanen

IMG_0038

Salaattimestari työssään tuulisella merellä

 


Toiminnot

Tietoja

4 responses

12 07 2013
rina

Ilmoittakaa jos loch ness tulee vastaan.
Jos teillä on aikaa poiketkaa tobermoryssa, on kuulemma hieno paikka ja hyvä ravintola mistä saa mereneläviä.
T vingilot

12 07 2013
Matti Niekka

Onneksi olkoon meridiaanin ylittäjät! Nyt voin minäkin kommentoida, kun sain opin. T Matti N

12 07 2013
eino

Tervehdys purjehtijoille. En tiennyt ollenkaan että Skotlannin poikki voi purjehtia kuin Ruotsin Göta-kanaalissa. Ja vielä olette menneet koko Loch Nessin läpi. Nyt Port Augustuksessa pysähdys, Oletteko sulkujen ylä vai alapuolella laiturissa ?
Hyvää jatkoa koko miehistölle. Kiva kun saadaan Esa Suomeen kertomaan matkakokemuksista ja mahd. kuvia tuolta seikkailureitiltä.
t. Eino, osaeläk/Keva

13 07 2013
Aakenus

Terve matkaajat. Kiitos mieleen jäävästä porauslauttojen kuvauksesta!

Tiedoksenne, että näin meidän hiihtäjien reitit risteävät sekä ajassa että paikassa: Elokuussa 1971 kävin itse tuossa Iverness nimisessä kylässä. Oma matkasuunta oli silloin päinvastainen Loch Nessin rannoilta koilista kohti, Ivernessistä Edinburgiin ja sieltä takaisin Lontooseen.

Suotuisia tuulia, t: Aakenus, Mökärä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
%d bloggaajaa tykkää tästä: