Helteinen Caledonian kanava

15 07 2013

Vietimme yhden kaupunkipäivän Invernessissä. Kaupungissa on osittain vanhaa skottilaista arkkitehtuuria, mutta seassa myös paljon laatikkokerrostaloja. Invernessin ilta huipentui aivan upeaan fuusiojazzkonserttiin paikallisessa pubissa. Söimme alakerrassa Esan tarjoaman maittavan illallisen ja siirryimme paikan yläkertaan, jossa 13-henkinen toinen toistaan taitavampi nuori puhallin-, kitara- ja rumputaituri loihti puolentoista tunnin sessioin, josta musiikin lehtori (eläk.) Esa Jiikin oli haltioissaan.

Olin ilmoittanut illalla sulkuvahdille, että haluamme sulutuksen ensimmäiseen neljän sulun jonoon kello kahdeksaksi. Ja niin tapahtuikin. Caledonian kanava alkaa pienellä kaivetulla osuudella ja aukeaa muutaman sulun jälkeen Loch Nessille. Ajoimme järven läpi näkemättä sitä kuuluisaa eliötä. Kaiken kaikkiaan oli hiljaisen oloista, mutta ilma helli meitä kirkkaalla auringon paisteella ja yli 20 asteen lämmöllä. Maisemat ovat jylhät, mutta siellä täällä oli ikävän näköisiä avohakkuualueita Loch Nessin rannoilta nousevien vuorien rinteillä.

Yövyimme 25 mailinpäässä, noin puolessa välissä olevassa Fort Augustuksen pikkukaupungissa. Ennen kiinnittymistä nousimme vielä viisi sulkua ylös kanavan yläjuoksulle. Paikallista herkkua Haggista (naudan sisäelimistä jauhettua ryynimakkaraa) ostimme proosallisesti kioskista, Loch Ness-olutta kaupasta ja nautimme ne sulkujen äärellä edelleen lämpimässä illassa.

Nettiä täällä on vaikea löytää tai sitten se maksaa kymmenen euroa puoli tuntia. Erilaisten sattumusten jälkeen liityimme Esan kanssa vierailijajäseniksi Royal British Legioonaan ja saimme pääkadun varrella kerhotalossa ilmaisen nettiyhteyden ja oivaa paikallista wiskiä (tosin omalla kustannuksella).

Rauhallisten aamutoimien jälkeen seuravana päivänä lähdimme ajelemaan toiselle järvelle, Loch Oichille. Maisemat muuttuivat kuusimetsäisiksi, tuli mieleen Kanadan metsäjärvet. Järven päässä kanavan sulut alkoivat laskeutua kohti  Corbachia ja päätepistettä. Matka joutui viimeisellä järvellä, Loch Lochyllä sen verran nopeasti, että pääsimme vielä samana iltapäivänä laskeutumaan Neptunuksen portaiksi nimitetyn kahdeksan peräkkäisen sulun ryppään. Illalla yövyimme kanavan puolella melko vaatimattomassa Corbachin pikkukaupungissa yhtä merisulkua ennen merta.

Kuudenkymmenen mailin ja 14 ylösnostavan ja 15 alaspäin kulkevan sulun Caledonian kanava oli hieno kokemus. Itse sulutukset sujuivat rutiinilla. Sinikka hieman ihmetteli alkusuluilla enlantilaisen veneen paikallaanpysymistä. Viimeisissä suluissa kippari pystyi myös Katariinassa nauttimaan varakahvia sulutuksen aikana Sinikan ja Esan pitäessä venettä paikallaan.

Kiitos Pohjanmeren ylittäjälle Esalle loistavasta ja paljon apua tarjonneesta matkaseurasta!

Meidät määrättiin kahdeksan veneen mukana kahdeksalta aamulla merisulkuun. Kanavalle oli tulossa 20-metrinen risteilyalus, jolle piti tehdä tilaa. Suurin osa veneistä suuntasi seuraavaan satamaan 35 mailin päähän Obaniin illaksi. Me parin norjalaisen yhden ruotsalaisen ja brittiveneen mukana.

Corbachista alkoi meripurjehdus edelleen samanlaisissa jylhissä maisemissa. Vuorovedet piti ottaa huomioon ja meille mieluisasti myös tuuli virisi. Pääsimme suurimman osan Obanin matkasta nauttimaan purjehduksen riemuista.

Oban on suurehko keskus näillä seuduilla. Marina sijaitsee Kerreiran saaarella, josta on ilmainen vesitaksiyhteys itse kaupunkiin. Esa lähtee huomenna maanantaina takaisin Suomeen. Jatkamme Sinikan kanssa kahden purjehdusta lounaaseen. Tästä pohjoiseen alkaisi upea saaristo, mutta kelit ovat muuttuneet skotlanninkoleiksi, silmissä siintää Espanjan aurinko. Pysähdymme Skotlannissa reitin varrella pariin paikkaan ja sitten suuntaamme Irlannin meren yli Belfastiin.

Caledonian suluissa vesi nousi ja laski n. 3- 4 metriä

Caledonian suluissa vesi nousi ja laski n. 3- 4 metriä

Katariinan uusi lippujärjestely Loch Nessillä

Katariinan uusi lippujärjestely Loch Nessillä

Fort Augustuksen viisi sulkua. Katariina vierellä Macin pikkuvene, jolla hän on menossa Hebrideille

Fort Augustuksen viisi sulkua. Katariina vierellä Macin pikkuvene, jolla hän on menossa Hebrideille

Saavumme Laggan sululle, taustalla Loch Oichin sola

Saavumme Laggan sululle, taustalla Loch Oichin sola

Illallinen nurmikolla Fort Augustuksessa

Illallinen nurmikolla Fort Augustuksessa

Salaatimestarin keittiöstä halloweensalaattia. Tarjottiin Loch Oichin maisemissa.

Salaattimestarin keittiöstä halloweensalaattia. Tarjottiin Loch Oichin maisemissa.

Viimeinen merisulku Corbahissa

Viimeinen merisulku Corbachissa

Edelliseen juttuun liittyen kuva Esan Iphonesta

Edelliseen juttuun liittyen kuva Esan Iphonesta


Toiminnot

Tietoja

5 responses

15 07 2013
Matti

Jälleen uusi ennenkokematon elämyspätkä!

15 07 2013
Irmeli Arposalo

Kuullostaa hienolta 🙂

16 07 2013
Niko-Mikko Nieminen

Hienoa Ilkka! Ja terveiset Jyväskylästä! Törmäsin kuntosalilla Penttiin, joka kertoi reissustasi, hienolta näyttää! Olemme juuri lähdössä siirtämään
venettä päitsiä varten etelään. Jos jossain vaiheessa on miehistön tarvetta, niin olisin erittäin kiinnostunut. Loppuloma on jo aika suunniteltu, mutta jos
vaikka sitten ensi keväänä, reissun loppupuolella. Hyviä tuulia!

18 07 2013
Esa Markku Juutilainen

Hei sailorit! Mukava lukea tarinaa täältä kotisohvalta! Keinuminen on jo lakannut ja normaalirutiinit käynnissä. Takaisintulo Obanista alkaen oli myös mukava reissu yli Skotlannin vuorien Edinburgiin. Kaikki sujui ongelmitta jopa hotelli löytyi aivan aseman edestä ja edullisesti. Suuri kiitos elämänikäisestä kokemuksesta s/y Katariinan matkassa. Teillä jatkuu hyvät ja lämpimät kelit Englannissa. Onnea matkallenne.

18 07 2013
Liisa

Hei! Terkut Jyväskylästä. Täällä seurailemme reissunne etenemistä mielenkiinnolla.
Posti toi tänään kortin Skotlannista, suurkiitokset onnitteluista!
t. Liisa, Emil ja Eino

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
%d bloggaajaa tykkää tästä: