Santa Uxia de Ribeira

25 08 2013

Fisterran laiturilla riitti yksi yö. Paikkahan ei ollut mikään virallinen, vaan Katariina sijoittiin kahden ponttoonipylvään väliin sataman puolelle. Veneen pituus on 10.75, väli oli 11 metriä. Isolla pallolepuuttajalla keskellä venenettä perä ja keula olivat tarpeeksi ulkona, jotta yö nukuttiin rauhallisesti.

Itse paikka oli hieman nuhruinen; viehättäviä pikku kujia kuitenkin taas täälläkin. Ja sitten Compostellan kulkijoita. Albergueita oli useita. Kävelijät ja pyöräilijät tulivat katsastamaan paikkaa, johon myös ennen oikeat pyhiinvaeltajat tekivät vielä Santiago de Compostellasta lisämatkan. Matkan maailman ääreen.

Majakalla emme nyt käyneet. Kävimme siellä viime reissulla Ollin, Akin ja Rinan kanssa. (Tosin autolla.) Perjantaina aamulla lähdimme kohti Murosta, johon matkaa n. 15 mailia. Ja perinteisesti matkalla muuttettiin suunnitelmaa. Päätimme ohittaa Muroksen lahden ja suunnata suoraan Ria de Arousalle ja tuttuun Ribeiron satamaan.

Arousan lahdelle ja kaupungin edustalle saavuttiin neljän aikaan ja päätettiin jäädä yöksi ankkuriin hiekkarannan edustalle. Illemmalla oli tarkoitus käydä jollalla kaupungilla ja turisti-infossa, mutta tuuli yltyi niin kovaksi, että jollamatkasta ei tullut mitään. Ankkuri piti kuitenkin hyvin hiekkapohjassa. Vierellä oli pari muuta venettä ja yöllä tuli vielä yksi ranskalaispursi.

Lauantaina siirryttiin puuskaisessa tuulessa Club Nautico De Ribeiran marinaan, jossa on muutamia vierapaikkoja. Laiturissa oli norjalainen 50-jalkainen Swan kovasti tuulen keinuttamana. Saimme paalupaikan. Sitä myös haluttiin, koska tarkoituksena on lähteä ulkoveneretkelle sunnuntaina tai maanataina.

Kaupunguissa on fiesta-aika, kuten niin monessa paikassa täällä elokuussa. Varmaan puoli kilometriä pitkät markinat levittäytyivät satama-alueelle. Ribeira on kerrostalokaupunki, josta edelleen löytyy myös vanhan kaupungin keksusta kirkkoineen ja toreineen. Paikkakunta on myös erittäin iso kalastussatama useine kymmenine kalastuslaivoineen.

Markkinoilla käytiin, samoin Gadiksessa ja sekunnin jälkeen kippari teki sen toisen operaation, joka La Corunassa vielä jäi tekemättä eli muutaman tunnin veneen pesun ulkopuolelta. Kun aurinko paistoi, homma oli ihan ok. Illalla sitten ilma viileni, kuten on taphtunut oikestaan koko ajan täällä Espanjassa. Meri on kylmä, eikä oikein koskaan näillä rannikoilla lämpenekään. Mutta emme valita. Kuumaa on vielä odotettavissa.

Sunnuntai pyhitettään lepopäiväksi. Huominen pyhitetää sanan varsinaisessa merkityksessä kulkemiseen. ”Meid oodavat suuret teod”.

———
Camino Compostella tai tie Santiagoon ei ole vain se meille suomalaisille tuttu reitti Ranskan rajoilta Santiagoon. Kaupunkiin johtaa kuusi varsinaista pyhiinvaellusreittiä ja kaksi niiden kaltaista lisäreittiä. Toinen näistä on Muxia-Fisterra (joka kuljetaan meren suuntaan) ja toinen ns. Sea-route, joka kulkee Arousan lahden molemmilta puolilta Compostellaan. Finisterra tultiin ohi, joten jäljellä on Ria Arousa. (Suunnitelmana on kulkea reittiä yksi päivä, etappi on vielä vireillä.)

———-
Yllättäen päivällä saimme huomattavaa lisätietoa tästä Sea-routesta. Eilen täällä alhaalla kaupungin infossa ei sinnikkäästä kyselystä huolimatta saatu minkäänlaista infoa, mutta tänään, kun retkeilimme ylhäällä mäellä, asiat selkenivät. Saimme leimakortin sekä Ribeiran leiman ja ohjeen käydä veneellä Arousan lahden toisella rannalla ottamasa leima O Groven satamasta. Sitten kortin kanssa Padroniin ja sieltä sitten Sea-Route diplomi plakkariin. Eli suunnitelmat muuttuvat.
http://www.fundacionxacobea.com/the-route/

Santa Uxia Ribeiran ankkuripaikka-

Santa Uxia Ribeiran ankkuripaikka.

Naapurivene aamuauringossa Ria de Arousalla.

Naapurivene aamuauringossa Ria de Arousalla. Viime reissulla hankitulla vanhalla Ixuksella otettu, ei käsitelty.

Paalupaikka alavedellä. Srin-vuorovesi 3,5 metriä.

Paalupaikka alavedellä. Spring-vuorovesi 3,5 metriä.

Markkinahumua. Kojuja jatkuu koko suoran mitalta.

Markkinahumua. Kojuja jatkuu koko suoran mitalta.

Katariinan salonkiin hankitaan uusia irtopäälisiä.

Katariinan salonkiin hankitaan uusia irtopäälisiä.

Arousan lahti ja Ribeiran marinalahti.

Arousan lahti ja Ribeiran marinalahti.

Täällä selvisi Caminon Sea-Route osuus.

Täällä selvisi Caminon Sea-Route osuus.

Kukat portin pielssä.

Kukat portin pielssä.

Kortissa jo Ribeiran leima.

Kortissa jo Ribeiran leima.

Advertisement

Toiminnot

Tietoja

4 responses

25 08 2013
Matti

Spotti tuli sähköpostiin. Totta kai Te käytte Santiagossa, koska vanhemmatkin henkilöt ovat siellä käyneet. Matti

25 08 2013
Anni

Upea auringonlaskukuva ja muutenkin mukavan näköistä elämänmenoa siellä! Tänään oli Jyväsjärvelläkin komea auringonlasku ja ihanan lämmin elokuinen ilta 🙂

25 08 2013
Anni

Oho, kuva taitaakin olla auringonNOUSUSTA 😀

26 08 2013
Elina

Kiva lukea taas seikkailuistanne! Ja kiitos paketista lasten puolesta 🙂 tuli jaliskortit hyvään saumaan ja koulupuku myös…V muuten sanoi ennen kirjeen lukua, että ”hei, täähän on samanlainen tikkari, kun viimeksi Espanjassa!”…hyvin muisti pelaa kuuden vuoden taa. K:lle maistui sateenvarjotikkarit 🙂 Kiitos myös papan ja S-mummin vanhasta Crecentistä (huom. paremmassa kunnossa kun Kuhalan Monarkki), olen kivunnut töihin sillä tänään..urheilullista jatkoa luvassa. Rakkaat terkut!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
%d bloggaajaa tykkää tästä: