Nazaréssa on vielä kulkukoiria

17 09 2013

Saavuimme Nazaréhen toissayönä. Sadan mailin matka Leixoksesta taittui muuten mukavasti, mutta aamun lähdön jälkeen saimme ajella sumussa, välillä hernerokassa, aina iltapäivään saakka. Sitten sumu hälveni ja tuulikin antoi merkkejä itsestään. Niinpä purjehdus jatkui genuakombinaatilla rannan tuntumassa kohti etelää. Verkonmerkkejä kyllä oli runsaasti, mutta tarkalla tähystyksellä väistelimme ne sujuvasti. Loppumatkasta pimeää oli vain muutama tunti, kuu valaisi meren pintaa ja myös tutkasta pääosa lipuista näkyi, kun oppi erottamaan aaltovälkkeen ja paikallaan pysyvän lipun keilan.

Eilinen päivä meni pitkään nukkuessa, veneen huolellisessa pesussa ja pienissä puhdetöissä (Leixoiksessa tuuli edellisenä päivänä niin kovaa, että lähihiekkarannalta hiekka lensi yli valtavan satamamuuriin). Otin myös radiopuhelinyhteyden Jyväskylän koulutuskuntayhtymään. Näyttää siellä todellakin olevan mielet hämmennyksissä kaikilla tahoilla. Itse taidan olla jo päässyt yli pahimmasta järkytyksestä.

Ensimmäinen suomalaisvenekontakti sitten Ystadin. S/y Calimeran nuori miehistö saapui iltapäivällä myös Nazaréhen. Muutama iltatunti vierähti Katariinan istumalaatikossa kuulumisia vaihdellen. Heillä on ollut kovasti moottorihuolia, muuten matka on sujunut mallikkaasti. Calimera on täällä ison satama-altaan pohjoisen puoleisessa Clubin marinassa, johon on nyttemmin laitettu vieraspaikkoja Nauticalin tiedoista poiketen.

Tämä on kipparille jo viides kerta täällä Nazarén satamassa. Paikka on vain hiukan muuttunut sitten Jaguaarin aikojen. Valitettavasti. Eli paikat ovat hieman rapistuneet. Suurin ja ikävin muutos on se, että vanha satamakapteeni, piippusuinen herra B. Hadley on sairastellut, eikä ole ollut antamassa pyydettyjä ja pyytämättömiä neuvoja purjehtijoille. Näyttää satatoimiston edessä olevan vielä kuitenkin Hadleyn pariskunnan vanha Rover, jolla haimme Annin aikoinaan Porton lentoasemalta.

Kulkukoiria sentään täällä vielä kuljeksii pitkin satama-aluetta. Paikan Maikki kertoi, että välillä soitetaan kaupunkiin ja pyydetään rankkureita hakemaan koiria pois. Kuinka ollakaan, kun he tulevat paikalle, koiria ei löydy mistään. Joku ystävällinen kalastaja on piilottanut ne johonkin talliin yhteen noista alueen suurista varastorakennuksista.

Tänään on kaupunkipäivä. Samalla käydään katsastamassa Niken ja Hannan Maestro. Heillä on sama suunnitelma ja suurin piirtein sama aikataulu ja reitti kuin Katariinallakin. Luultavasti tapaamme vielä useasti matkan varrella. Muuten, Lady Bird on jo muutama päivä sitten ollut Lissabonin tietämillä. Sinne mekin suuntaamme lähipäivinä.

——–
Iltapäivällä vaihdoimme veneen samaan laiuriin Calimeran kanssa. Ennen sitä kaupunkikierroksella havaittiin kaupunki edelleen viehättäväksi paikaksi pikku katuineen ja turistikauden jälkeisine hieman uneliaine tunnelmineen. Rannalla pohjoistuuli tuo suorastaan viileää ilmaa kaduille. Legendaarisen linja-autoaseman paikalla on nyttemmin rakennettu kaksikin hotellia.

Kiitos taas kaikille kommentteja kirjoittaneille. Ne luetaan huolella ja koetetaan vastata juttuja kirjoittamalla.

Perinteinen Nazarén satama. Oikealla Hadleyn kutteri.

Perinteinen Nazarén satama. Oikealla Haleyn kutteri.

Samasta paikasta näkymä konttorille.

Samasta paikasta näkymä konttorille.

Turistikausi jo ohi. Taustalla Nazarén ala- ja yläkaupunki.

Turistikausi jo ohi. Taustalla Nazarén ala- ja yläkaupunki.

Uimarannan kulkukoiria.

Uimarannan kulkukoiria.

Nazarén kujia.

Nazarén kujia.

Pyykkipäivä.

Pyykkipäivä.

Magdalena ja Jorge, maailman ystävällisimmät baarin pitäjät! Bravurina loistavat Bifanat.

Magdalena ja Jorge, maailman ystävällisimmät baarin pitäjät satamassa! Bravurina loistavat Bifanat.

Minulla oli viimeksi Nazaréssa käydessä takatuka. Nyt Clubin laiturissa vierekkäin.

Minulla oli viimeksi Nazaréssa käydessä takatuka. Nyt Clubin laiturissa vierekkäin.

Nikke ja Hanna veneen kuurauksessa.

Nikke ja Hanna veneen kuurauksessa.


Toiminnot

Tietoja

3 responses

17 09 2013
Matti

Muistakaa syödä paistetut silakat (ne mailman parhaat) vanhan herran
rantabaarissa Matti

18 09 2013
Anni

Muistan kyllä hyvin Nazaren ja Portugalin matkan silloin viimeksi. Viehättävä kylä kertakaikkiaan! Tuntuu että se matka olisi ollut ihan vasta. Taas ollaan uuden edessä, tällä kertaa ei opiskeluelämän vaan työelämän. Kolmen kuukauden päästä nähdään, nyt vain kokka kohti Karibiaa 😉

18 09 2013
rina

Nyt Sinikka voi ostaa se musta essu mitä paikalliset käyttivät. Eikös viimeeksi ollut sellainen suunnitelma ?
Vieläkö ne kuivattavat kalaa rannalla ?
Nazaret oli viehättävä kaupunki ja kirjastossa pääsi hyvin nettiin.
Nauttikaa ja kiitos kun laitatte kuvia, on kiva kun kuvien kera näkee paikat missä te liikutte.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
%d bloggaajaa tykkää tästä: