Oeiras, Lissabon

26 09 2013

Oeiraksen satamassa on vietetty nyt kolme päivää laiturielämää. Käytännössä siis pesty pyykkiä ja venerintamalla tietysti tehty puhdetöitä. Tuulet eivät ennustusten vastaisesti kuitenkaan ole vielä kiihtyneet, suunta on kyllä ollut pari päivää etelästä. Esimerkiksi tuolta ”Passageweatheristä” näkee hyvin, kuinka matalapaineet kiihdyttävät tuulia entisen Azorien korkeapaineen seuduilla.

Kuten niin monessa muussakin laiturissa, niin täällä Oeirasissakin laiturielämä on ollut yksi tämän purjehdusmatkailun olennaista sisältöä. Tulimme tänne sunnuntai-iltana s/y Mantan kanssa. Sinikka on puuhaillut Aulin kanssa parina päivänä kylillä. Itse sain erinomaista apua, kun Hannu puuhaili tiistaina aamupäivän Katariinan puhdetöissä. Dieseltankin täyttö- ja huohotinputket tutkittiin perusteellisesti ja mm. ankkurivalo saatiin palamaan.

Hannu huomautti kipparille, että jos halutaan, että virta kulkee akuilta maston huippuun, pitää johtojen olla kytkettynä. Ja kuinka ollakaan, tsädäm, sen yhden pilssissä olleen irtonaisen johdon liittämisellä mastosta tulevaan johtoon, valo syttyi!

Eilen illalla istui Katariinan salongissa valtava määrä valtameripurjehdusta. Ovathan Hannu ja Auli kiertäneet maailman meriä s/y Kristiinalla ja nyt Mantalla, voi kai sanoa ristiin rastiin: pohjoisen meriä Huippuvuorilta Grönlantiin, Tyynellä valtamerella Uudesta Seelannista Alaskaan. Mutta kun elämä on ihmeellistä, sitä se oli myös eilen.

Olemme jo jonkin aikaa kuulleet suomalaisesta veneestä nimeltään s/y Homeless. Vene tuli toissapäivänä tänne Oeirakseen Cascaisin ankkuripaikalta. Eilen samaisessa Katariinan salongissa istuivat myöskin Mikko ja Johanna, kolmekymppiset maailmanmatkaajat, joiden suunnitelmana on viettää pari vuotta purjehtien, tämän hetkisenä määränpäänä Australia. Purjehduskokemusta muutama vuosi Näsijärvellä ja veneenä 27 jalkainen pippurisen punainen Allegro.

Kuten jo todetu, sen ohella, että purjehtii itse rannoilta toisille, venematkailun tärkeä osa on ihmiset, joita satamissa tapaa. Toiset viihtyvät enemmän ankkureissa, toiset laitureissa, yhtä kaikki, aina on avuliaita ja mielenkiintoisia kanssapurjehtijoita, joiden kanssa voi vaihtaa kokemuksia ja ihmetellä maailman menoa.

Me menemme nyt Setubaliin syömään. Purjehdus jatkuu todennäköisesti kuitenkin Portugalin rantaa etelään. Ikkunaa Madeiralle ei näy, joten suunnitelmia pitänee tarkistaa.

Mikon ja Johannan Allegro 27 Oeiraksessa.

Mikon ja Johannan Allegro 27 Oeiraksessa.

Jos vene onkin homeless, miehistö kuitenkin on kuin kotonaan.

Jos vene onkin homeless, miehistö kuitenkin on kuin kotonaan.


Toiminnot

Tietoja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
%d bloggaajaa tykkää tästä: