Bequia-Wallilabou-Soufriere

5 01 2014

Uudet vuodet vietettiin tutulla Bequian lahdella. Sinne oli kerääntynyt sankka joukko veneitä, tuttuja Tobago Caysiltä, myös pari isoa risteilijää ja norjalainen upea purjelaiva. Nuoriso kävi vuorolaivalla aattopäivällä viereisellä saarella Kingstownissa ja sitten vietti iltaa kylällä, vanhempi venemiehistö meni aikaisin nukkumaan. Ilotulitus välkkyi lahdella, muttei kuitenkaan samassa mitassa kuin jouluinen salamointi.

Heti uuden vuoden alkajaisiksi irrotimme poijun ja lähdimme kohti St. Vincentin pääsaaren puoltaväliä, Walliaboun lahtea. Siellä sai kirjauduttua ulos maasta. Itäkoillinen tuuli puhalsi jonkin aikaa vihaisesti ennen kuin pääsimme St.Vincentin suojaan. Täällä Karibian merellä on todella tuullut kovaa. Koko ajan ovat vantit vuihuneet ja vene vaappunut puolta toiselle poijuissa ja merivettä roiskunut purjehdusetapeilla.

Wallilaboun lahti on kuuluisa Pirates of Caribbien-kuvauksista. Lavasteet ovat vieläkin jäljellä, jotkut tosin jo lahonneina. (Kulissi)ravintolassa ja sen viereisissä (kulissi)rakennuksissa on kuitenkin vielä paljon rekvisiittaa ja mm. kuvakässäreitä filmauspäiviltä.

Lahdella ei ollut kuin kaksi venettä sinne tullessamme. Iltaan mennessä veneitä oli jo parikymmentä. Tulli oli auki 17-18 ja kaikki jonottivat joko sisään- tai uloskirjautumista. St. Vincent on viidakkomaisen vehreä ja vihreä saari. Läpitunkematon puu- ja kasvipeite kohosi joka puolella saaren korkeita vuoristomaisemia.

Teimme pienen kylpyretken joen yläjuoksulle. Varsinainen pieni putousalue oli kiinni, johtuen jouluisesta myrskystä. Kävelimme kuitenkin vähän eteenpäin ja sieltä löytyi paikallisten käyttämä suihkupiste.

Nuoriso kävi illalla vielä syömässä maittavan kasvislautasen ravintolassa, me Sinikan kanssa valmistauduimme seuraavan päivän purjehdusurakkaan. Josta tulikin rankin pätkä tällä reissulla.

Aamulla tuuli puhalsi taas vihaisesti. Ajoimme koneelle vajaa kymmenen mailia saaren rantaa kohti pohjoiskärkeä. Suunta oli lähes vastatuuleen. Saimme näin muutaman asteen paremman kurssin merellä St. Lucian suojaan. Saarten välinen avomeriosuus on hieman reilu parikymmentä mailia ja oppaissa varoitetaan kovista puuskista varsinkin legin alkupäässä.

Katselin tuulimittaria, kun tulimme avoimelle selälle. Silmät hieman pyörivät päässä, kun mittari näytti yli kolmenkymmenen lukemia. No, kone oli kääntynyt knotseiksi, mutta oli niitä metrejäkin aivan riittävästi. Märkä ja kuoppainen tiukka vastainen purjehdus oli sitä, mitä matkapurjehtija ei ollenkaan kaipaa.

Lopulta kuoppaisen, usvaisen ja roiskuvan meren takaa alkoivat häämöttää Gran- ja Petit Pitonin sokeritoppamaiset huiput. Merimatka oli ohi, suolaa oli joka paikassa, Anni kömpi ylös kajuutasta ja saatoimme huokaista helpotuksesta. Vapaa poiju löytyi Petit Pitonin juuresta, läheltä Soufrieren kaupunkia.

Illalla vietettiin Annin synttäreitä. Takanamme kohosi palmurinne, vieressä yli 700 metriä korkea vuori, valtava kaskaitten ja sirkkojen siritys teki olosta vähintäänkin omalaatuista. Samoin kuin Wallilaboussa, täälläkin keula kiinnitettiin poijuun ja perä pitkällä köydellä rantaan. Välillä sadekuurot huuhtoivat kantta suolasta ja pitivät kattoluukkusulkeisia jatkuvasti vireillä.

Perjantaina kävin tullissa ja hieman kaupungilla. Anni ja Johannes tutustuivat paikalliseen puutarhaan. Illaksi varasimme pöydän lahdella olevasta Harmony-ravintolasta. Paikallinen venetaksi kävi poimimassa miehistön ja nautimme loistavan aterian tähtitaivaan tuikkiessa ja aaltojen kohistessa rantaan. Kyllähän siellä juteltiin myös taide- ja museoelämän syvimmistä kysymyksistä. Ja välillä niiden vierestäkin.

Tuttuun tapaan olimme kyselleet siktsiingtaksireitin paikallisiin retkikohteisiin … ja sitten teimme matkan lauantaina by foot.

Soufriere on tuliperäinen alue. Kävimme ensin läheisellä putouksella privaattikylpemässä lämpimässä suihkussa (aikaisin aamulla muut eivät olleet vielä liikkeellä). Ja sitten kävelimme tunnin matkan pulppuaville kuumille lähteille, paikan varsinaiselle turistikohteelle. Otimme myös oppaan matkalle, kukaan ei tietysti kertonut, että matka taitettiin normaalia asfalttitietä pitkin.

Tämähän on täällä Karibialla osittain kiusallista (siihen vain on totuttava). Olet turisti, ja lähes joka välissä joku on tarjoamassa palveluksia, kysymässä, ostettaisiinko jotain. Boatpojat tulevat veneelle myymään omia tuotteitaan, lobstereita roikotetaan hankittavaksi sekä tietysti ollaan aina yhtä viekkaan kiinnostuneita siitä, mistä ihmeen maasta olet kotoisin! Useimmiten kohtelias kieltäytyminen auttaa asiassa.

Ajoimme eilen kombinaattia edelleen vihaisessa vastaisessa tänne Rodney Bayn marinaan. Laituripaikkaa emme vielä saaneet, toivottavasti tänään (saatiin). Suihkussa on viimeksi käyty Barbadoksella, varsinaisessa heilumattomassa laiturissa olimme edellisen kerran Puerto Moganissa. Nyt paikka laiturissa maistuu kovasti.

Tähän vielä pari päivitysasiaa. Reitti päivitetty karttasivulle. Ja toinen: Olli päivitti Bequialla tietokoneen nykyaikaan: sain häneltä kumisen irtonäppiksen omakustannushintaan. Sillä nyt sitten saan aa:t laitettua tähänkin juttuun. Olli fiksasi myös vanhan koneen toimintakuntoon. Vielä kerran kiitokset!

IMG_2066IMG_2173IMG_2182IMG_2183IMG_2190IMG_2196IMG_2215IMG_2224IMG_2237IMG_2243IMG_2260IMG_2271IMG_2293IMG_2301IMG_2310IMG_2366IMG_2396IMG_2400IMG_2421IMG_2424IMG_2427IMG_2496IMG_2462IMG_2480


Toiminnot

Information

2 responses

5 01 2014
Tuula Ahola

Terveiset sateisesta ja myrskyisestä Galiciasta. Kiitos kortista ja oikein hyvää vuodenjatkoa! Marmelaadeja kyllä riittää, joten voitte käydä täyttämässä varastoja toisenkin kerran. Ja muistakaa kun nyt kuljette siellä Columbuksen jalanjäljillä: ¡Colón galego!

Tuula ja Carlos

6 01 2014
pentti.niekka@jao.fi

Hola Nerjasta! Viimeiset seikkailunne luettu ja kuvat nahty. Vaihtelevaa on merimiesten elama! Taalla entinen meininki. Hyvat ilmat. Vuorilla, lentopalloa, pikku reissuja… Hyvaa jatko Teille! Tervetuloa A&J kotimaahan! Sellaisen matkan jalkeen ei mikaan ole entisensa! terv. Ami&m

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
%d bloggers like this: