Pointe-a-Pitre, Guadeloupe

5 02 2014

Tuli elävästi ja ikävästi mieleen Pintan paluumatka keväällä 2007 Hollannin kanavilla. Olimme lähteneet Lemmeristä ja ajelleet Amin ja Matin kanssa kanavia pitkin koko päivän, kun eteen tuli silta. Ja vieressä olevaa kylttiä tiiraillessamme siinä seisoi vastaansanomattomasti: silta remontissa. avataan jälleen kahden päivän päästä. Odotimme.

Nimittäin, kun Sinikka tuli konttorista toissapäivänä, hän ilmoitti, että muuten hyvä, mutta huono. Tuo joenpätkä, jota kautta pääsisimme Guadeloupen pohjoispuolelle, on ollut suljettuna jo pitkään ja tulee olemaankin suljettuna ainakin vuoden. Eli purjehdus Pointe-a-Pitreen toi meille paluumatkan Basse Terren etelärannalle ja 40 mailia lisämatkaa.

Missään emme törmänneet tietoon, että kanava olisi suljettu. Emme sitä tietysti osanneet keltään kyvsyäkään, koska kaikki pilottikirjat antoivat ymmärtää sen olevan auki. Tietysti manasimme tuuria ja mietimme, että oli ollut useita tilanteita, jolloin tieto olisi voinut tulla ilmi. Ei tullut!

No, onni onnettomuudessa on se, että tämä paikka, mm. Route du Rhum-kisan päätepiste, on erittäin hyvin varustettu satama-alue. Täältä saa kaikki tarvitsemansa palvelut ja täällä on useita täydellisesti varustettuja veneliikkeitä. Nosto onnistuisi myös hieman pitemmällä varoitusajalla.

Jollaan löytyi uudet airot, Flex-o-Foldin sinkki oli hyllyssä. Sain myös korjautettua vedenerottajasuodattimen katkenneen pohjamutterin. Samoin edulliset öljyt koneeseen ja viisi litraa Antifoulingia pohjaan varten.

Pariin viikkoon lämpimät suihkut tekivät hyvää. Pyykkikoneita pyöritettiin khteen otteeseen. Kahdenkymmenen viiden euron hinta ei ole huimaava sataman palveluista. Toisaalta emme olisi tänne varmaan tulleet, jos lisämatka olisi ollut tiedossa. Hannun varoittelemaa ikävää tuoksua on ollut, mutta ei juurikaan haitaksi ainakaan meidän laiturissa.

Satamasta on vajaa pari kilometriä kylälle. Pitkät, suorat ruutukaavakadut halkovat sekalaisen näköistä kaupunkia. Suuri osa kolmi-nelikerroksisista taloista on tuulen, kosteuden ja auringon tärvelemiä. Toisaalta kyllä täälläkin sykkii karibialainen meininki. Päivällä keskusta on hyvinkin vilkas. (Valitettavasti ei tullut kameraa mukaan.)

Airot olisi toimitettu sataman USIP:n, mutta lähdin huvikseni eilen niitä siitä suuremmasta liikkeestä hakemaan. Ensin kävely kaupungille ja sen toiselle laidalle sinne päin ajaville tarkoitetulle linkkiasemalle. (Täällä Karibialla on otettu mallia Lontoon ja Pariisin tyylistä, että eri puolille saaria lähtevät bussit, isot ja pienet, lähtevät kaupungin eri puolita eri asemilta. Esim, Castriesissa lokalbusseja lähti ympäri kaupunkia).

Ja näinhän sitten sen jokipahasen, jonka yli nyt mentiin, olisi vain pitänyt mennä sitä pitkin. Kaiken kaikkiaan edestakaiseen kymmenen kilometrin siktsiingiin meni aikaa kolme ja puoli tuntia, kävelyä muutama kilometri ja kolme eri bussia. Mutta nythän Pointe-a-Pitre on nähty.

Huomenna lädemme Deshaiesiin, Basse Terren länsirannalle eteläkautta kiertäen. Sieltä sitten jatkamme Antigualle todennäköisesti jo seuraavana päivänä. Veneen nostosta on pyydetty muutamia tarjouksia, tällä hetkellä näyttäisi St. Kitts olevan vahvoilla.
IMG_2970
IMG_2975IMG_2971IMG_2973IMG_2976IMG_2977


Toiminnot

Tietoja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
%d bloggaajaa tykkää tästä: