Katariinan juhlavastaanotto Kuressaaressa

5 07 2014

Simrishamnista Katariinan purjehdus jatkui tiistaina löpötankkauksen jälkeen yli Hanöbuktenin ja ohi Utklippanin kohti Kalmarin salmea. Ami oli tullut Karibian lämmöstä Itämerelle viluilemaan. Nyt meitä olisi kolme jakamassa ruorivuoroja.

Tuuli virisi etelälounaasta, joten aamun tyynen jälkeen laskettelimme melko navakassa myötäisessä virsikirjaa tuulimyllyjen lomitse kohti Kalmaria. Ohitimme kaupungin kohteliaasti mereltä käsin kapeasta salmesta ja sitten valtavan sillan alta. Ilta oli vaihtunut yöksi, Olimme päättäneet purjehtia suoraan Simrishamnista Visbyyseen (n. pari sataa merimailia).

Tiistain päivätuulien jälkeen keli keveni, mutta saimme pidettyä purjeet vetämässä koneen tehdessä puolet vauhdista. Ajelimme kahden tunnin vahteja kuin merellä ainakin ja keskiviikkona iltapäivällä olimme Visbyn täpötäydessä satamassa.

Kaupungin vilkkaaseen satamaan oli tehty lisätilaa vanhaan kalasatamamaan, suihkut ja kaikki. Pikaisesti arvellen paikalla oli useampi sata venettä. Myös rannalla ja ympäri kaupunkia oli tungokseen asti väkeä, olihan meneillään kuuluisat Visbyn Almedalen – politiikkapäivät. Ami vanhana kaupunginvaltuutettuna oli tietysti kuin kotonaan tällaisessa seurassa. Muiden tapaan nautimme piknik-välipalana Vaalukorvia ja Prippsin bloota.

Yö nukuttiin rauhallisesti ja myös rauhallisesti aamupalan jälkeen lähdimme seuraavana päivänä Fårösundiin. Keli oli mahtava, 40 mailia purjehdittiin ( pääasiassa virsikirjaa) viidessä ja puolessa tunnissa. Merellä oli kyllä kylmä, ilmat eivät vain lämpene.

Myös aiemmin moneen kertaan vieraillussa Fårösundin Marinassa oli lähes täyttä. Vanhat kiinnitysremelit olivat lahonneet, eikä poijuja ollut. Niinpä Karibialta tuttuun tyyliin laskimme ankkurin, täällä tosin perästä ja keulaköydet tiukasti laituriin kiinni.

Eilen aamulla kello neljä irrotimme köydet ja suuntasimme kohti Kuressaarta. Matkaa legille tuli 125 mailia. Aamupäivä ajettiin taas koneelle ja keulalla. Puolen päivän jälkeen tuuli virisi mukavasta suunnasta ja saimme molemmat purjeet oikealle halssille, vauhti seitsemän solmun luokkaa.

Purjeilla sitten tulimmekin Kurakurk-salmen läpi, kunnes käännyimme koilliseen. Hauskana sattumana Barbadoksella tavattu iloinen Aidan tykymiehistö soitteli heti kentän ilmestymisen jälkeen. He olivat karibiankertausharjoituksissa ja toivottelivat hyviä vointeja Katariinan miehistölle. Meneillään oli juuri uusien pikkujoululaulujen opettelu. Terveiset vain Puumalaan.

Ajelimme loput 25 mailia satamaan. Ilta oli kuulas, utuinen, oikea heinäkuinen iltayö (lämpöäkin oli runsaat kymmenen asetta!!). Kun lähestyimme aallonmurtajaa, Sinikka huusi, että onkos tuo Suomen lippu. On, on, siellähän ovat Adan Markku ja Merja rantakivillä ottamassa Katariinaa vastaan maailman meriltä. (Samoin muuten, kun tulimme edelliseltä pitkältä reissulta Kanarialta, Adan miehistö oli meitä vastassa Barösundin laiturilla.)

Ja mikä vastaanotto! Kello yksi kirkkaassa yössä kiinnityimme juhlaliputetun Adan viereen Kuressaaren poijuihin. Laiturilla otimme koko Atlantin kiertäneestä rommipullosta laiturirommit. Ja sitten siirryimme Adan salonkiin Merjan loihtiman herkkupöydän ääreen. Skoolattiin kuohujuomat ja parin tunnin rupattelun jälkeen siirryimme yöpuulle.

Aamu alkoi puhtoisesti. Markku oli varannut aamuksi maikki-Oskarilta saunan. Katariina lepäsi aurinkoisessa Kuressaaren poijussa juhlaliputettuna. Tällä kertaa ei mastossa ollut perinteisiä lippuja, vaan vierasliput kaikista vierailluista maista. Värikkäitä lippuja matkalta oli kertynyt yli kaksi kymmentä, (Lisäksi vielä Paavolle lahjoitetut Kap Verden ja Barbadoksen liput.)


IMG_4563IMG_4572IMG_4577IMG_4580IMG_4583IMG_4588IMG_4594IMG_4604

Advertisement

Toiminnot

Tietoja

3 responses

6 07 2014
Matti

Tervetuloa melkein kotimaahan. Sano terveisiä tutuille, erikoisesti
Oskarille. M

6 07 2014
Rina Rinkinen

Tehän olette melkein jo kotona:)) nyt enää muutama maili jäljellä.

9 07 2014
Anni

Vau! Olipa hieno vastaanotto!! Tervetuloa jo melkein kotiin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
%d bloggaajaa tykkää tästä: