Isla Catalina, Dominikaaninen Tasavalta

24 03 2014

Viime torstaina iltapäivällä nostimme purjeet Boquerónin lahdella ja suuntasimme taas niin tuttua kurssia, 270 astetta, länteen. Pääsimme lähes koko yön purjeilla. Aivan lopussa, Mona Passagen ylitettyämme laitoimme koneen apuun. Tuuli oli aluksi eteläkaakossa ja veti hyvin, mutta kääntyi aamuyöllä itään, eikä enää jaksanut kuljettaa.

Dominikaanisen Tasavallan kaakkoiskulmassa on toista kymmentä mailia pitkä Saonan hiekkasaari, jonka kiersimme ja purjehdimme sitten kevyessä tuulessa viitisentoista maila pohjoiseen, Casa de Campon Marinaan tekemään tullauksen maahan.

Marina on aivan luksusluokkaa, silti ystävällinen henkilökunta auttoi kutsumaan Customin ja kaksi muuta viskaalia alukselle. Saimme odotella isossa betonilaiturissa vastapäätä aivan uuden tyyppistä Swania. (Tuossahan olisi Jormalle, Masalle ja Karille seuraava vaihtoehto, kts. kuva.)

Muodollisuudet hoidettiin mallikkaasti, hieman vain jouduimme odottamaan ”Despachoa”, kulkulupaa seuraavaan satamaan. Hain veneliikkeestä vieraslipun ja marketista yhden tämän reissun parhaista kanoista, saimme luvan ja suuntasimme kuuden mailin päähän Isla Cataliinan ankkuripaikalle.

Saaren länsipuolella on upea hiekkaranta, jonka laguunin puoleinen osa kuuluu Casa de Cambon marinalle. No, saimmehan mekin siellä viettää Karibian aurinkoista viikonloppua. Harvat turistit tuodaan pääasiassa hotelleista tai risteilyaluksista saarelle. Tämän pohjukan lisäksi pitkällä hiekkarannalla on myös pari muuta olkikattoista piknikpaikkaa.

Lauantaina aamupäivällä nostimme ankkurin kirkkaasta hiekkapohjasta ja lähdimme mantereelle kaupoille läheiseen La Romanan kaupunkiin. Joen päässä oli kaksi isoa risteilijää laitureissa. Tuuli tuli mereltä ja paikka oli ikävän ahdas. Sinikka hyppäsi laiturille ja jäin itse ajelemaan ympyrää risteilijöitten takana. Onneksi ei koneeseen tai vaijereihin tullut vikaa, muuten olisin ajelehtinut läheisen matalan sillan aukkoihin.

Jos oli minulla jännitystä, oli Sinikalla myös. Telakka-alueella oli portti, jossa kysyttiin kulkulupaa ja pienen selvittelyn jälkeen siitä pääsi läpi paikallisen Williamsin avulla, joka sitten tarjosi Sinikalle kyydin paikalliseen Jumboon – skootterin takaritsillä.

Sinikalla sydän läpätti vielä veneelläkin. Palasimme Isla Catalinan ankkuripaikalle. Pihvit oli hankittu illan grillausta varten. Muutamat paikalliset veneet poistuivat rannalta, jäimme yhden katin kansa ainoiksi ankkuriin. Myös ranta tyhjeni ja sinne jäi pari shortsihousuista viranomaista hauskasti maalattuihin taloihin.

Ostimme toissakesänä kaksi kertakäyttögrilliä Lickershamnin ICAsta Gotlannista. Toinen käytettiin siellä isolla aallonmurtajalla ja toinen laitettiin nyt tulille täällä Karibialla. Ja tulihan siitä oikea rantaparty auringonlaskuineen. Weeperi vain ei tahtonut aluksi oikein syttyä, mutta loppu hyvin, kaikki hyvin.

Jos veneet vähenivät Puerto Ricossa (pääasiassa amerikkalaisia), niin täällä on käytännössä aivan tyhjää. Isla Catalinalla oli päivisin viitisen isoa moottorivenettä uimaranta-ankkurissa, yksi Venäjän lipun alla oleva 50 jalkainen Jeanneau oli yhden yön ja katti toisen naapurinamme. Eilen, sunnuntai-iltana tuli ankkuripaikalle yksi ranskalainen ketsi. Hyvin on hiljaista.

Eilen vietettiin varmaankin toinen varsinainen rantapäivä matkalla. Olimme pari tuntia – jaa, ehkä kolme, rannalla. Kävelimme puolen kilometrin luontopolun, jonka päässä niemen nokalla oli erikoinen korallikallio ja kahdeksan upeaa korppikotkaa (tai Paavo voi lähettää tarkemman analyysin).

Ja kaiken kukkuraksi Sinikka, luultavasti skootteriajelusta rohkaistuneena, otti räpylät jalkaan ja maskin kasvoille. Korallirannan reunassa oli värikkäitä Karibian kaloja, ei tosin yhtä paljon kuin alhaalla Tobacolla.

———————————

Olemme nyt matkalla Boca Chican lahdelle, Marina ZarPariin tyynellä merellä. Taas on lähes pari viikkoa mennyt ilman lämmintä suihkua. Ja pyykkiäkin pitäisi pestä. Varsinainen kohde on kyllä Santo Domingo, josta Groyabadan Anton antoi pilottikirjoista huolimatta positiivisen kuvan.

Tyynessä kelissä moottoroidessa rannalla näkyy muutama iso hotellikeskittymä, veneitä ei ole yhtään liikkeellä. Maisema on autereinen eikä matalan rannan takana näy ollenkaan vuoria. Harvinainen näky pitkästä aikaa.


IMG_3511IMG_3512IMG_3530IMG_3525IMG_3535IMG_3539IMG_3514IMG_3544IMG_3558IMG_3555IMG_3568
IMG_3593IMG_3587IMG_3588IMG_3577IMG_3579


Toiminnot

Tietoja

4 responses

25 03 2014
rina

Taas kerran ihania kuvia. Täällä ensimmäiset ovat ottaneet pressut pois ja varmaankin kohta meidän vingilotilta lähtee pressu.

25 03 2014
pentti.niekka@jao.fi

Terve! Se on sitten läntisin valtio sillä suunnalla. Monta niitä on ollutkin matkan varrella. Santo Domingo olisi minunkin kohteni. Täällä Lapin kevät parhaimmillaan. Yöpakkasia (ei liity Ukrainaan), päivät aurinkoa. Tänään toisilla välipäivä= Ketunlenkki (33-40km), toisilla Haavepalo 46km. Huomenna keskiviikko, Myllyhiihto, eli sitä tavallista, kuten myös Palopään fantastinen kolmen ruokalajin illallinen viineineen. Hiihtoterveisin! Njurga, Peura, Aakenus, Palopää, Olli, Pauli +majuri Väiski (=Ami)

25 03 2014
sykatariina

Moi, katsoin tuosta sisämittarista lämpötilan. On noin nelisen kymmentä astetta eroa Kittilän havaintoon. Teillä on loistavat kelit. Tuolla porukalla syntyy taas tuhansissa laskettavia ylläskilometrejä. Etelän Väiskin sanoja mukaillen: muistan joka kilometrin.
Lämpimin terveisin I. Venemies

26 03 2014
Paavo Keskinen

Moikka, nuo kotkaelävät näyttävät olevan kalmokorppikotkia. Orastavan ornitologin urasi tueksi voit vierailla http://www.tarsiger.com -sivuilla, joilta löytyy kuvia ja ääänitteitä siivekkäistä ympäri muailiman. Niistä keskellä Atlantia näkemistämme olen tunnistanut suomutropiikkilinnun, mustakulmaalbatrossin ja saalingillakin istunee punajalkasuulan. Huimia havaintoja!

Paavo

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
%d bloggaajaa tykkää tästä: